
Krokante Uienbloem
-
Deze krokante uienbloem met Sriracha-dipsaus is een geweldige snack of bijgerecht voor een feest. De pittige, krokante ui in combinatie met de romige, pittige dipsaus zorgt voor een smaakvolle en onweerstaanbare traktatie.
-
Chef's Tip
Laat de ui goed in ijswater liggen voor de perfecte open bloemblaadjes – dit zorgt voor de mooiste presentatie en een betere knapperigheid tijdens het bakken.
Ingrediënten
UIENBLOEM
- 1 grote ui
- 2-3 eetlepels maïszetmeel
- 2-3 eetlepels bloem
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde knoflook
- ½ theelepel cayennepeper (voor een beetje extra pit)
- ½ theelepel oregano
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- Ongeveer 100 ml water
- Panko broodkruimels (voor een extra krokante textuur)
- Olie om licht mee in te vetten
SRIRACHA DIPSAUS
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1-2 theelepels Sriracha
- 1 theelepel limoensap
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel honing (optioneel, voor balans)
- Zout en peper
Bereidingswijze
- Snijd de bovenkant van de ui af, verwijder de schil en snijd de ui in vieren zonder helemaal door te snijden. Maak extra sneden tussen de vier kwarten om bloemblaadjes te vormen.
- Leg de ui 1-2 uur in ijswater zodat de bloemblaadjes mooi openstaan. Droog daarna goed af met keukenpapier.
- Meng in een kom maïszetmeel, bloem, gerookt paprikapoeder, gedroogde knoflook, cayennepeper, oregano, zout en peper.
- Voeg langzaam water toe terwijl je roert tot een dik, glad beslag ontstaat.
- Bestuif de ui licht met maïszetmeel, zodat het beslag beter blijft plakken. Dip de ui in het beslag en zorg dat alle blaadjes goed bedekt zijn.
- Rol de ui in panko broodkruimels en druk deze zachtjes aan voor extra knapperigheid.
- Vet de ui licht in met olie en bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-25 minuten tot hij goudbruin en krokant is.
- Meng in een kom de mayonaise, Griekse yoghurt, Sriracha, limoensap, gerookt paprikapoeder en honing tot een gladde saus.
- Breng de saus op smaak met zout en peper en pas de hoeveelheid Sriracha aan naar wens.
Krokante uienbloem – knapperig, pittig en vol van smaak
Deze krokante uienbloem is de ultieme snack voor iedereen die van krokant houdt! De ui wordt gedoopt in een heerlijke mix van maïszetmeel, bloem en kruiden, daarna bedekt met panko voor een extra krokante textuur. De sriracha dipsaus, met een pittige kick van cayennepeper en gerookt paprikapoeder, maakt het gerecht helemaal af. Perfect als borrelhapje, bijgerecht of als een feestelijk snack. Een gegarandeerd succes voor elke gelegenheid!
De perfecte krokante uienbloem met een pittige sriracha dipsaus
Deze krokante uienbloem is niet alleen knapperig en smakelijk, maar ook vol van smaak. Het gebruik van kruiden als gerookt paprikapoeder, cayennepeper en oregano geeft de ui een extra diepgang, terwijl de panko voor de gewenste krokante textuur zorgt. De pittige sriracha dipsaus biedt de perfecte balans en voegt een heerlijke hit toe. Serveer dit als bijgerecht of als snack en iedereen zal er van genieten!